Kunstig intelligens

Hva er kunstig intelligens?

Kunstig intelligens handler i hovedsak om et datasystem som kan utføre oppgaver eller problemer og hvordan dette utvikler seg. Dette datasystemet utfører disse handlingene fysisk eller digitalt. Kunstig intelligens blir også kalt for Al (artificial intelligence). For å kunne kalle det kunstig intelligens så må maskinen kunne løse disse problemene eller oppgavene for deg, altså teknologien blir gjort av en datamaskin istedenfor et menneske. Eksempler som kan være kunstig intelligens kan være selvkjørende biler eller ansiktsgjenkjenning på mobilen. Så denne typen maskin har lært seg til å tenke på samme måte som et menneske.

Når kan man ta i bruk kunstig intelligens?

Mange spår at mange jobber kommer til å bli overtatt av disse maskinene, og det er allerede mange yrker dette allerede er blitt tatt i bruk. For eksempel så blir kunstig intelligens brukt når vi søker i en søkemotor eller på nettet. Siri på en IPhone bruker kunstig intelligens for å kunne skjønne hva du sier og for å kunne gi et svar tilbake. Selvom Kunstig intelligens blir brukt i vårt dagligliv, så er det yrker sånn som banker som aktivt tar i bruk denne formen for teknologi. Her blir kunstig intelligens brukt for å beregne forventet valutakurser.

Kilde: https://www.pexels.com/nb-no/bilde/opplyst-futuristisk-kunstig-intelligens-lys-bakgrunn-373543/

Grunnen til at kunstig intelligens blir mer og mer brukt i privatlivet og jobblivet vårt er fordi det har mange ulike fordeler som gjør det mer lønnsomt. Eksempel på dette er at på arbeidsplassen så blir oppgaver gjort på en mer effektiv måte. Dette er fordi kunstig intelligens klarer å gjøre vanlig og dagligdagse oppgaver selvstendig, slik som kundeservice. Et annet eksempel kan være at ting oppleves mer personlig. Sosiale medier og reklamer på nettet noe som går under dette. Her kan man samle inn mye informasjon om brukeren slik at personen ser annonser eller innlegg utifra dataene som har blitt samlet opp. Dette fører til en bedre bruker/kundeopplevelse og mer personlig.

Kilde: https://www.pexels.com/nb-no/bilde/tilkobling-forbindelse-fremtid-robot-8386434/

Kunstig intelligens i medisin

Det er mange måter kunstig intelligens kan være med på å forbedre medisin og utvikle bedre metoder for dette. Utifra Helsedirektoratet sin informasjon så er et området slik som radiologi der kunstig intelligens kan brukes. Jeg skal skrive i korte trekk hva de sier om dette, men jeg legger også inn linken til deres rapport helt til slutt om man er interessert i å gå mer i dybden innenfor dette temaet.

Radiologi:

Kunstig intelligens kan bli brukt på mange ulike måter innenfor det radiologiske fagområdet, hvor målet er å:

 • Forbedre diagnostikk
 • Planlegge og følge opp behandling
 • Henvisning, beslutningsstøtte og hjelp i prioritering
 • Kvalitetssikring
 • Ta over enkle administrative oppgaver
 • Kunne utføre tidskrevende og repeterende oppgaver
 • Redusere bivirkninger
 • Gjøre enda tidligere funn
 • Finne nye sammenhenger mellom individet og sykdommer

Link til helsedirektoratets rapport:

https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/tilrettelegging-for-bruk-av-kunstig-intelligens-i-helsesektoren-ny-01.10.2021/Tilrettelegging%20for%20bruk%20av%20kunstig%20intelligens%20i%20helsesektoren.pdf/_/attachment/inline/1364a5fc-2037-4f2d-b443-a0e0aedcdf39:e3558e66039fde49042aabfbfe596bc0fb3bad02/Tilrettelegging%20for%20bruk%20av%20kunstig%20intelligens%20i%20helsesektoren.pdf

Én kommentar til “Kunstig intelligens”

 1. Hei Emilie!

  Du har skrevet et fint innlegg om kunstig intelligens som tar for seg noen spennende synspunkter rundt temaet kunstig intelligens.

  Kunne overskriften vært litt mer spennende, men samtidig indikere at innlegget handler om kunstig intelligens? Her er det bare kreativiteten som setter grenser!

  Sivert, studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *