Konsekvenser ved kunstig intelligens

I forrige innlegg så skrev jeg om hva kunstig intelligens er og hva dette innebærer. Men jeg har lyst til å vite om bruken av kunstig intelligens noe kraftig påvirkning for oss. Og hvis den har det, hva slags effekt har dette?

Positivt eller negativt?

I følge nettavisen E24 så er kunstig intelligens på vei inn i næringslivet i full fart, men at det kan skape katastrofale konsekvenser hvis man ikke forstår denne type teknologi. Siden kunstig intelligens blir mer og mer brukt av stadig flere bransjer og dermed er det lett for disse å ta for lett på teknologien, dette sier eksperter hos DNV GL. Jeg legger til linken til deres innlegg her:

https://e24.no/annonsorinnhold/betalt-innhold/bak-tallene/kunstig-intelligens-paa-full-fart-inn-i-naeringslivet-katastrofale-konsekvenser-hvis-man-ikke-forstaar-teknologien/24516503/

Kilde: Pexels.com

Ifølge ekspertene Martin Høy og Justin Fackrell

Det finnes mange positive sider ved kunstig intelligens slik som at man kan ekspandere kunnskap innenfor et ønsket fagområde. Men hvis man ikke håndterer denne teknologien riktig så kan det heller få konsekvenser enn fordeler. Et eksempel på dette er det med selvkjørende biler. Dette er fordi man prøver å bruke slik teknologi innenfor visse omfang der det er stor risiko og konsekvenser hvis dataen gjør feil. Så det er noen områder der kunstig intelligens funker og andre der utviklingen av dette går saktere.

Hva skal man tenke på før man tar i bruk kunstig intelligens:

Hvis man er en bedrift som vurderer å ta i bruk kunstig intelligens i deres forretningsmodell men som er usikker på hva man bør gjøre, så kan det være lurt å se på de to mest vanlige fallgruvene man kan komme borti. Ekspertene fra DNV GL har også noen tips på hva man skal gjøre for å unngå akkurat disse. Disse tipsene kan man lese på nettsiden til E24, som jeg la linken til litt lenger opp her.

Dårlig datakvalitet:

Kvaliteten på de dataene man legger inn har mye å si på resultatet man sitter igjen med. Er kvaliteten dårlig så kan resultatet ende med feil data. Derfor er det veldig viktig at man sjekker at man har med nok data, at disse er riktige og at de har en sammenheng med arbeidet den skal gjøre.

Kilde: Unsplash.com

Dårlig kvalitetssikring:

Når man tar i bruk kunstig intelligens så er det mange fine metoder å bruke for å finne ulike mønstre i data. Ulempen med å ta i bruk visse metoder er at de kan begynne å overtolke små betydninger som egentlig ikke er noe relevant å benytte seg av i fremtiden. Et eksempel fra Fackrell på dette sees slik ut:

«– Hvis man ser en svart katt og deretter opplever å være uheldig, kan man tro at den svarte katten var årsaken til uhellet. Det er med andre ord en detalj som du tillegger for stor verdi» (kilde: E24).

Man må dermed være nøye med testingen og få kvalitetssikriet dataene. flere tips kan du finne i linken nevnt tidligere.

Kunstig intelligens i Deepfake

Kort fortalt så er deepfake et innhold som er fordreid og manipulert på en måte at det nesten er umulig å avsløre om det er ekte eller ikke. Deepfake blir ofte brukt for å spre falsk informasjon. NDLA har lagt ut en video på akkurat dette og hvordan det fungerer. Om du er interessert i å se mer på det, så legger jeg til linken her:

Produksjon av deepfake ved hjelp av kunstig intelligens

Begrepet deepfake brukes om innhold som er manipulert og fordreid på en slik måte at det er nærmest umulig å avsløre, og som brukes til å spre falsk informasjon.

Kunstig intelligens kan brukes til å endre innholdet i stillbilder, videoer og lydproduksjoner på en måte som er vanskelig å avsløre. Slik blir vi lurt til å tro at gitte personer har deltatt på noe eller sagt noe, uten at det har skjedd i virkeligheten.

https://youtu.be/5LfgjMZa8QM

Arne Krokan har også lagt ut et blogginnlegg hvor han tar opp temaet «om vi trenger reiseregninger», noe som er svært interessert å lese om. Ta gjerne å klikk på linken jeg legger til her, slik at du kan få en mer forståelse rundt dette temaet her.

Én kommentar til “Konsekvenser ved kunstig intelligens”

  1. Hei Emilie!

    Du har skrevet et godt innlegg om konsekvenser ved kunstig intelligens!
    Godt jobbet, som du vet skal du levere tre blogginnlegg til eksamen og kanskje dette bør være ett av de tre!

    Sivert, Studentassistent

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *