plattformer: bookis

Denne uken her har vi diskutert hva plattformer er og hvordan de ulike tjenestene deres blir så populære. Hovedsakelig skal jeg snakke mer om det norske markedet og plattformen jeg kommer til å snakke om er bookis.

Hvordan definerer man en plattformtjeneste?

Kort fortalt så er plattformer digitale tjenester som tar i bruk store mengder ulike datainnsamlingsteknologier. Denne datainnsamlingen er tilrettelagt etter brukerens behov og hva de vil ha.

De plattformene som er de aller største i den digitale verdenen er for eksempel Netflix, Twitter, Apple og Facebook for å nevne noen få. På det norske markedet så er det Vipps, Ruter og Finn.no som er noen av de største plattformene.

Bookis

Bookis er en av Norges største digitale brukthandel for bøker og er altså en plattform hvor brukeren selger og kjøper brukte bøker. Denne plattformen kan ligne veldig på Finn.no eller Tise, bare at her så er plattformen rettet seg kun på bøker. Dette type marked er veldig fint siden det er enkelt å få solgt bøker man kanskje ikke har behov for lenger og den som kjøper boka får den for en billigere penge, enn hvis man hadde kjøpt den ny.

Kilde: Pexels.com

Kundene som Bookis har er så og si hvem som helst. Det som er så fint med Bookis er at deres formål er også at forfatteren også skal få en fortjeneste ved at deres bøker blir solgt på deres plattform. Da tar de i bruk Royalty som går ut på at man kan velge å gi en sum til forfatteren når man kjøper eller selger en bok.

Transaksjonskostnadene til Bookis

Søkekostnader

Bookis har laget en søkefunksjon der man kan søke etter de bøkene man ønsker å eventuelt kjøpe. De har også gjort det mulig å legge til bøker eller en type forfatter i favoritter, noe som gjør det enklere å finne dette igjen senere.

Forhandlingskostnader

Når brukeren skal legge ut en bok for salg, så er det den selv som bestemmer hva slags pris boka skal ha. Så når selgeren skal legge den ut for salg så kan man finne ut av hvor mye den samme boka har blitt solgt for tidligere og finne ut av om det er liten eller stor etterspørsel etter boka på bookis.

Informasjonskostnader

Når en skal selge en bok på bookis så har plattformen gjort det mulig å legge til ulike alternativer for informasjon om boka. Dette kan være eksempler som hva slags tilstand boka er i, hvordan man selv oppleve boka og annen tilleggsinformasjon som kan være viktig for kjøperen å vite.

Beslutningskostnader

Som kjøper så må man selv evaluere om det er verdt å kjøpe boka etter man har fått all informasjon fra selger. Man må også tenke over om selgeren er seriøs og at man vil sende eller møte opp for å få varen. Alt dette må man ta i betrakting og se om det er verdt det.

Evalueringskostnader

Som mange andre plattformer så har bookis også en kundeservice hvor brukeren kan rapportere om feil eller gi skryt, men man kan også stille spørsmål hvis det er noe man lurer på. De har også en rangeringsvurdering hvor kunden kan rangere hvor bra eller dårlig opplevelse de hadde med selgeren og plattformen generelt.

Kilden jeg har brukt for å finne denne informasjonen er Bookis.no, og for de som er interessert i å se mer på hva Bookis har å tilby, så legger jeg til nettsiden deres her:

https://bookis.com/no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *